Blackbox AV Show 2022 Live Stage : Μηνάς Μπόγρης και Σπύρος Κλείσσας

Στα πλαίσια του πρώτου Blackbox AV Show 2022, δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες έπαιξαν live για τους επισκέπτες του Show. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό.

Ποιοι όμως είναι οι Μηνάς Μπόγρης και Σπύρος Κλείσσας;

Μηνάς Μπόγρης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1970. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Παναγιώτη Δεληγιάννη στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου, παίρνοντας αρχικά πτυχίο το 1993 και κατόπιν δίπλωμα με το βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» το 1998. Επίσης μελέτησε ανώτερα θεωρητικά με το Γιάννη Αυγερινό, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 2006. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε σεμινάρια των διακεκριμένων κιθαριστών Anielo Desiderio, Zoran Dukic, Gerard Reinhenbach, Roland Dyens και Al di Meola. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται σόλο ρεσιτάλ, συναυλίες για φωνή και κιθάρα και συναυλίες μουσικής δωματίου. Διδάσκει κιθάρα στο Πυθαγόρειο Ωδείο.

Συνθέτει μουσική, ενώ παράλληλα ασχολείται και με τις διασκευές έργων. Έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς σύνθεσης (1o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Έργων για Κιθάρα του «Εθνικού Ωδείου» το 1998, 5ο και 7o Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Βόλου του «Ωδείου Φουντούλη» το 2007 και 2009 αντίστοιχα) παρουσιάζοντας έργα του για κιθάρα, τα οποία αποτέλεσαν μέρος της πρώτης δισκογραφικής του δουλειάς με τίτλο Hidden Paths (Κρυφές Διαδρομές) που κυκλοφόρησε από την εταιρία Legend το 2010. Η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά κυκλοφόρησε το 2019 με τίτλο Παράθυρο με Θέα από τις εκδόσεις Μετρονόμος και περιλαμβάνει τραγούδια του σε στίχους του Μιχάλη Μπρούζου με ερμηνευτή το Σπύρο Κλείσσα. Στην τρίτη και σχετικά πρόσφατη δισκογραφική του εργασία με τίτλο Την άγρια μόνο διάλεξα καρδιά σου, ο Μηνάς Μπόγρης μελοποιεί ποιήματα από τα Εκατό Ερωτικά Σονέτα του Pablo Neruda. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Σπύρος Κλείσσας. To CD είναι έκδοση του 2022 και κυκλοφορεί από την Ankh Productions .

Άλλες συμμετοχές στη δισκογραφία είχε στο Ημερολόγιο Δεύτερο από την εταιρία Universal και τις εκδόσεις ‘Αγρα του Νίκου Ξυδάκη το 2005 και στη δισκογραφική έκδοση του 2009 Με τα Φτερά της Φαντασίας από τις εκδόσεις Καλέντη, που προέκυψε κυρίως από μουσικούς της εκπαίδευσης με τη συνδρομή γνωστών Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών. Τον Ιούλιο του 2014 η εταιρεία NAXOS κυκλοφορεί παγκόσμια το cd Greek Guitar Music που περιλαμβάνει έργα Ελληνικής Μουσικής για Κιθάρα με ερμηνεύτρια την Εύα Φάμπα. Ανάμεσα στα έργα των Κ.Τζωρτζινάκη, Δ.Φάμπα, Μ.Θεοδωράκη, Κ.Χατζόπουλου, Γ.Μαυροειδή, Ν.Χαριζάνου και Ν.Αθανασάκη συγκαταλέγεται και το έργο “Waltz” (Βαλς) για σόλο κιθάρα του Μηνά Μπόγρη. Η έντυπη έκδοση της παρούσας δουλειάς που κυκλοφόρησε από την Les Production d’OZ την ίδια περίοδο με το cd, περιλαμβάνει ένα ακόμα έργο του Μηνά Μπόγρη, το “Nocturne” (Νυχτερινό).

Σπύρος Κλείσσας

Ο Σπύρος Κλείσσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης το 1994 και εν συνεχεία σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε. Μ. Π.

Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία οκτώ ετών σπουδάζοντας βιολί στο Εθνικό Ωδείο και ακολούθως στο Ωδείο Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δημήτρη Σέμση, ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά (Δίπλωμα Αντίστιξης και Φούγκας) με καθηγητή το Γιάννη Αυγερινό.

Συμμετείχε ως χορωδός σε επαγγελματικές χορωδίες και ηχογραφήσεις. Το 1999 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το Μίμη Πλέσσα σε χορωδιακές ηχογραφήσεις και το καλοκαίρι του 2000 τραγούδησε στην τιμητική συναυλία που διοργανώθηκε από το Δήμο Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τα 50 χρόνια προσφοράς του συνθέτη στη μουσική. Έκτοτε αποτελεί σταθερό συνεργάτη του έχοντας συμμετάσχει σε συναυλίες του στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Tchaikovsky της Μόσχας, το Πατίχειο Θέατρο Κύπρου και σε συναυλιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οι συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2000 και του Ηρωδείου το 2004 κυκλοφόρησαν από τις εταιρείες ‘nitro music’ και ‘Minos-EMI’ αντίστοιχα.

Την περίοδο 2003-2004 συνεργάστηκε με το Στέφανο Κορκολή ως τραγουδιστής αλλά και ως βιολονίστας στην ηχογράφηση του άλμπουμ του Ανεμόπτερο, ενώ την ίδια περίοδο τραγούδησε στο ορχηστρικό άλμπουμ του Μίμη Πλέσσα Η ψυχή του πιάνου. Έχει επίσης εμφανιστεί με το Γιώργο Χατζηνάσιο σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το 2012 συμμετείχε στην παρουσίαση των έργων Ο Δρόμος και Μίλα μου για τη λευτεριά των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το μοναδικό live των Μηνά Μπόφγρη και Σπύρου Κλείσσα ήταν “Ένα παράθυρο με θέα” τη μουσική.

Share this post